3 Ekim 2010 Pazar

Emine Yenge'nin Havuçlu Keki.

70'li yıllarda üniversite öğrencisi olan dayım, o zamanlar da lezzetlere ve gezmeye çok düşkündür. Akrabalarla gidilen bir piknik sonrası, Annem ve Teyzem'e, piknikte yediği, Emine Yengen'in havuçlu kekini öyle bir anlatır ki, o zamana kadar böyle bir tariften bir haber olan kız kardeşler, bu keki çok merak eder ve hemen telefona sarılır, Emine Yenge'den tarifi alırlar. 
Yıllar sonra da bu tarif Annem'in meşhur yemek defterinden bakılıp bakılıp pişirilir. Ve bir gün Büyükada Yemekleri Kitabı'nda da karşımıza çıkar ve neredeyse bire bir aynıdır. 
Yine tanıdığımız büyük ustalardan Mahinur Teyze bu kekin içine incir de katar ve enfes olur.
Afiyet Olsun! 
P1150138

Malzemeler

4 Yumurta
1.5 su bardağı şeker (2.5 su bardağı olan şekeri biz azalttık)
3su bardağı un
1 su bardağından iki parmak eksik ayçiçek/fındık yağı(tariftekinin aksine, margarin yerine sıvı yağ tercih ediyoruz.)
3 su bardağı  havuç rendesi
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket Kabartma Tozu,1 paket Vanilya
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı limon rendesi
1 fiske tuz

Yapılışı

Yumurta çırpılır. Şekerle birlikte çırpılmaya devam edilir.
Yağ azar azar eklenir.
Kalan malzemeler en son un olacak şekilde tahta bir kaşıkla eklenir. (Un elenir).
Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbında 175 derece fırında pişirilir.
40 dakika sonra kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edilebilir.
Kürdanda kek kırıntısı olmazsa pişmiş demektir.
Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

Dip Not: Tarif Emine Yenge'nin tarifi ile Selin Kutucular'a ait Büyükada Yemekleri Kitabı'ndaki havuç keki tarifi ile birleştirilerek oluşturulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder