25 Ekim 2010 Pazartesi

Karides Güveç

IMG_7605

Balık sevmeyen bir Merve ve denizden çıkan her şeyi yiyen bir Bahar vardır. Merve küçücük yaşında bile balık yememe konusunda ısrarcıdır. Bu huyunun özellikle Pazar günleri evde pişirilen balıklardan kaynaklandığını düşünür . Çünkü Merve'nin en nefret ettiği gün pazardır ve belki de bu balıkları en sevdiği günlerden biri olan cuma ya da cumartesi yeme şansı olsa çok sevecektir. Kaldı ki Merve ve Bahar'ın babası resim gibi balık yapar, her balığı çok güzel yapar, ama hiç yemek seçmeyen Merve bu konuda huysuzdur, Bahar'ın ise zaten yemediği bir yemek bugüne kadar bulunamamıştır.

IMG_7612

Balık sevmeyen bir Merve'nin diğer özelliği ise, karides, ahtapot, kalamar, midye, ıstakoz ve türevlerine bayılmasıdır. Bahar'ın bunları deli gibi sevdiğini söylemeye zaten gerek bile yoktur.
IMG_7608

Bir pazar günü evde balık değil, karides pişmiş ve yiyenler parmaklarını yemiştir.
IMG_7617

Dip not: Bu hikayenin bir de karides, kalamar, midye yemeyen kahramanı Büşra vardır. Ama o da iş hayatına atıldıktan sonra kendini aşmış, çeşit çeşit huyunu geride bırakmıştır. O pazar günü o da bu güveci bayıla bayıla yemiştir.
Dip not 2: Merve de zaman zaman balık yiyerek ev ahalisini şaşırtmaktadır. Bu huyu arkadaşları tarafından bilinmemektedir.
Malzemeler
1 kg karides (dondurulmuş karides kullandık)
250 gr mantar
3 domates
3 diş dövülmüş sarmısak
3 sivri biber
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
3 çorba kaşığı zeytinyağı
150 gr kaşar rendesi
Yapılışı

Dondurulmuş karidesleri hem çözülmesi hem de temizlenmesi için yıkayın.Çok iyi süzün.
Domatesleri rendeleyin.
Mantarları yıkayın ve iyice süzün.
Sivri biberi doğrayın.
Peynir dışındaki tüm malzemeleri bir kapta karıştırın.
Güveçte veya fırına dayanıklı bir kaba karışımı ekleyin.
Üzerine peunir eklemeden önce yarım saat 200 dereceye ısıtılmış fırında pişirin.
Yarım saatten sonra kaşarlar eriyene ve üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin.
IMG_7641
Dip not: Yemeğin çok sulu olmaması için mantarları ve karidesleri iyice süzmek önemli. Yine de sulı bir yemek olacağını da unutmayın.
Tariften farklı olarak; sarmısak ekledik ve tuz oranını arttırdık.

Bu tarif Selin Kutucular'ın Büyükada Yemekleri Kitabı'ndan esinlenerek yapılmıştır.

6 yorum:

  1. son fotoğrafta resmen ağzım sulandı ya! ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor. bunun yanına ne yaparsak güzel gider?

    YanıtlaSil
  3. her türlü balık yemeğiyle bizce güzel gider..
    hoş biz enginarlı makarnayla da yedik, güzel de oldu:)

    YanıtlaSil
  4. bu saatte karides istedim...ne güzel tarif etmişsiniz

    YanıtlaSil
  5. ah burcu bir gece vakti yemek sitelerini gezmek insanı fena yapıyor:)teşekkür ederiz:)

    YanıtlaSil