30 Ocak 2011 Pazar

Ayvalı Tart.

Bu sıralar en sevdiğimiz meyve olan ayvayı sürekli tüketmekteyiz.Özellikle ayva tatlısını her hafta pişiriyoruz.Bu sefer ayvayı tarta katmaya karar verdik.Tarifin yarısı Martha Day'in dünyanın en güzel tatlıları kitabından desem de iç kısmını oldukça değiştirdik. Tart kısmı ise hiç bir değişiklik yapılmadan Cafe Fernando'ya ait.Çünkü kitaptaki tarife göre yapmamız gereken "Shortcrust Pastry" pek kafamıza yatmadı.Daha sonra snow eggs de keşfettiğimiz shortcrust tarifi kafamıza yattı fakat biz çoktan hamuru yoğurmuştuk bile..Ancak o tarif de denenecek..


Tart Hamuru için Malzemeler:
1,5 su bardağı un
Yarım su bardağı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
125 gr soğuk,parçalara ayrılmış tereyağ
1adet yumurta sarısı

Yapılışı:
Un,şeker ve tuz bir kapt karıştırılır içerisine parçalara bölünmüş yağ ilave edilir,karıştırılır.Son olarak yumurta sarısı ilave edilip yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edilir.(Eğer hamur cıvık olursa un ilave etmekten çekinmeyin) Hamuru bir streç filme sarıp en az 1 saat dinlendirin.1 saat dinlendirdikten sonra 26 cm çapındaki tart kalıbına isterseniz elinizle isterseniz merdaneyle açarak yerleştirin.üzerine çatalla delikler açtıktan sonra pişerken kabarmaması için pişirme kağıdı ya da folyo kağıt serin ve içerisine bir avuç nohut serpiştirip ağırlık yapın.Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25 dk nohutlar üzerindeyken pişirin.(Normalde nohutları üzerinden kalırıp 8 dk daha pişirmelisiniz ancak iç dolgusuyla beraber pişmeye devam edeceği için biz buna gerek duymadık.)

Dolgu için malzemeler:
(bunu tart hamurunuz pişmeye yakın hazırlamaya başlayın.)
100 gr yağ
100 gr tozşeker
1limon rendesi
3 adet yumurta(çırpılmış)
85 gr un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 paket vanilya
2 adet ayva
(normal taifte zencefil,tarçın,limon kabuğu bulunmamaktadır.)

Yapılışı:
Yağ ve toz şeker çırpılır.3 adet çırpılmış yumurta eklenerek çırpılmaya devam edilir.Unun içerisine toz zencefil,vanilya,tarçın ve limon kabuğu rendesi eklenir.Yumurtalı karışıma eklenerek yoğun bir dolgu hamuru elde edilir.Pişen tart hamurunun üzerine yayılır. Armutlar yuvarlak olarak kesilir ve hamurun dibine batmayacak şekilde yerleştirilir.180 derece fırında 50 dk kadar pişirilir.Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.Servis edilirken üzerine pudra şekeri serpilir.

Not:Fotoğraflarda maalesef dilim olarak kesilmiş hali yok..Fotoğrafını çekemeden eser kalmadı..:) Afiyet olsun..

3 yorum:

  1. fotoğraflar bence olduğu haliyle de harika. hele o ayvalar çok beğendim. Snoweggs de Cafe Fernando'da takip edilesi, tarifleri denenesi harika siteler bence de... bir çırpıda bitti bu güzellik ha? ellerinize sağlık, afiyet bal şeker olsun:)

    YanıtlaSil
  2. tek kelimeyle blogunuza bayıldım resimler sunumlar bir harika tebrik ediyorum sizi ellerinize sağlık

    YanıtlaSil