8 Ocak 2012 Pazar

Mantarlı Bonfile ve Pancar Ayran

IMG_6302
Merhaba,
Biz iki kız kardeş artık buraya yazı yazamıyoruz.Kimler farkında,kimler değil bilemeyiz ama bir şeyler pişirip de şuraya yazamıyor olmak bizim kalplerimizde kocaman bir tasa.Hayatlar değişti.Kötü şeyler olmadı.Kaderin ufak bir cilvesi bizim aramıza 438 km koydu. Yeni yılın ilk günlerini yaşadığımız şu günlerde tek dileğimiz 0km'lik mesafemize kavuşabilmek...Ha bir de buraya daha sık yazabilmek.Yemeği Merve yaptı.Ben fotoğrafları çektim.Bundan bir yarım saat önce de biz bu gördüklerinizi bir güzel yedik.Damaklarda ufak çapta bir şölen yaşayıp misafirlerinize biraz şov yapmak istiyorsanız her iki tarifi şiddetle tavsiye ederim.

IMG_6293
IMG_6297
IMG_6287
Mantarlı Bonfile için Malzemeler

Etleri marine etmek için;

*1/4 su bardağı soya sosu, 1/4 su bardağı zeytinyağ, 3 diş sarımsak (annem tadının daha yoğun olması için bütün halinde değil ezerek kullanmayı önerdi) ve biraz kekik. (evde varsa biberiye de tercih edilebilir)

Diğer Malzemeler

1 adet bazlama (bagel ya da ekmek de olabilir)
4 parça bonfile
1 yemek kaşığı tereyağ
300 g mantar
3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
2-3 yemek kaşığı sirke (biz elma sirkesi kullandık- beyaz şarap da tercih edilebilir)
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı krema
Gerekli görürseniz Tuz- Karabiber

Yapılışı

Teflon tavada tereyağ ve sarımsakları kokusu gelene kadar çevirin
Mantarları ekleyin
Mantarları 4-5 dakika pişirdikten sonra sirkeyi ekleyin
1-2 dakika sonra soya sosunu ve şekeri de ilave edin.
Altını kapattıktan sonra kremayı da ekleyip karıştırın.

Servis yapmaya yakın;

Bazlamaların üzerine mantar sosunu ekleyip, fırına verin.
Bu arada etleri damak tadınıza göre, çok iyi ısındığından emin olduğunuz bir tavada kısa sürede pişirin.
Fırından çıkan bazlamaların üzerine etleri ekleyin
ve afiyet olsun.

Dip not: Sosun tavada kalan sulu kısmına bazlamaları batırıp, daha sonra mantarları eklediğinizde çok daha lezzetli olacaktır.
 Dip Not 2: Bazlamaların fırında kalacağı süre aşağı yukarı etlerin pişeceği süreye eşit olduğundan, yanmamasına dikkat edin.

Pancarlı Ayran

Malzemeler
3-4 parça pancar turşusu
Su
Maden Suyu
3-4 yemek kaşığı Süzme Yoğurt
Tuz

Yapılışı
Su, maden suyu, süzme yoğurt ve tuzla dilediğiniz kıvam ve tatta bir ayran yapın.
Pancarları mutfak robotundan geçirip, ayrana ekleyin.

Afiyet olsun:)

Dip Not:Shot bardaklarıyla servis edebilirsiniz.

Mantarlı bonfile tarifi ufak değişiklikler yapılarak Gamze Bursa'nın net 425 g adlı yemek kitabından, pancarlı ayran tarifi  ise Eyüp Kemal Sevinç'in Sonsuz Türk Mutfağı kitabından alınmıştır. 

6 yorum:

  1. Bu ikiliyi özledik! Tarifler için teşekkürler, Bodrum'da yapacağım :)

    YanıtlaSil
  2. hoşgeldiniiiiz:) mantarlı bonfileyi yapacağım hemen, mantarları ben, bonfileyi güney, ekmeği de defne yiyecek:)

    YanıtlaSil
  3. Allah başka ayrılıklar vermesin..
    Çok güzel yazılar tarifler bundan önceki zyaretimde de demiştim.Ellerinize sağlık her daim birşeyler yapabilmeniz paylaşabilmeniz dileğiyle..selamlar.

    YanıtlaSil
  4. http://bestebonnard.blogspot.com/2012/09/dunyanin-en-iyi-gateau-basque-bask.html

    şunu yapsanız mı? bir geçer not verseniz mi?

    YanıtlaSil
  5. gelseniz, bi tarif verseniz yine, biz de yilbasi tatilinde guzel guzel denesek, cok guzel olurdu gercekten.

    YanıtlaSil
  6. gönülden bir amin diyorum sizler için.
    ellerinize sağlık nefis görünüyorlar

    YanıtlaSil