15 Ağustos 2010 Pazar

ponçik teyze'nin ponçiği!

Uzun süredir aklımızda olan blogumuzun ilk kaydını nihayet bugün yayınlamayı başardık!
İlk tarif olarak seçtiğimiz ponçiğin hafızamızdaki ilk karşılığı ermeni komşumuzun takma ismi.Kapı zilinde yazan ismi farklı olsa da bütün sokak sakinleri kendisine "ponçik teyze" dediğinden olsa gerek şu an bile asıl ismini hatırlayamıyorum. Ama böyle pufur pufur, tatlı bir ikindi keyfi hoş bir lakap:)
Konudan uzaklaşmadan tarifimize dönmeye çalışırsak, bugün bu tarifi seçmemizin çok da özel bir anlamı yok. Ama bugün pişirmeden önce bildiğimiz bir gerçek vardı ki o da ikimizin canının da tatlı istediğiydi.Malzemeler de her evde kolayca bulunabilecek türden olunca, yapılacak tek bir şey vardı;o da Dünya Mutfağı Tatlı Tarifleri kitabından (Boyut Yayın Grubu, Gourmand World Cookbook Yarışması, Türkçe Yemek Tarifleri Ödülü ) ponçiği denemek.
Hamurun yoğrulması, mayalanması derken, biraz gün ışığı ve sonra da keyifler kaçmadı değil, ama fotoğraflara çok yansımadığını umut ediyoruz:)

IMG_7596_2

 
Malzemeler
3 bardak un
3 çorba kaşığı pudra şekeri
100 gr tereyağı (4 yemek kaşığı)
(ek bilgi:tereyağı yerine bu tarifi yaparken becel margarin kullandık)
1 su bardağı süt
Bir çorba kaşığı maya
Çilek reçeli
1 su bardağı krema
Yarım çay kaşığı tuz
IMG_7607_1


Yapılışı
3 bardak unu kaba eliyoruz.ortasını açıyoruz.
ardından mayayı 1 yemek kaşığı suyla ezip una katıyoruz.
süt, tereyağı,pudra şekeri ve tuzu da ilave ettikten sonra ister elimizle ister mucizevi kitchenaid imizle bir güzel yoğuruyoruz.t
on ton hamurumuzdan biz 10 ar adet yuvarlak hazırladık.
hamur o kadar pofuduk o kadar tatlı bir hamur ki öpesiniz geliyor.
yuvarlaklar yaptığımız hamurumuzu 25 dk kadar ılık ortamda mayalansın diye bekletiyoruz.mayalandıktan sonra 180 derece ısıtılmış fırında toplamda 30 dk kadar pişiriyoruz.tabi bu durum fırına göre değişir.
ponçiklerimizin soğumasını bekliyoruz.aralarını kesiyoruz fakat tamammını değil.sandviç gibi kesiyoruz.arasına biz çilek reçeli koyduk.siz dilediğinizi koyun.içine bir de krema sıkacağıyla krema sıktık.üzerlerine de pudra şekeriyle kar yağdırdık..
kremanız yoksa kremşanti de neden olmasın ki?elimize sağlık.afiyet bal şeker olsun.

4 yorum:

  1. merveciğim bilirsin senin bloğunu yakından takip ederim,Baharcım tanışmadık ama bloğundan dolayı senide tanıyor gibiyim :)) bu bloğunuzda benim gibi pişirmeyi seven biri için muhteşem olmuş.Umarım hayallerinizin hepsini gerçekleştirir,birgün kendiniz gibi çok şirin bir kurabiye ve tatlı dükkanı sahibi olursunuz..
    Şimdiden ikinizide tebrik ediyorum.. öpüyorumm

    YanıtlaSil
  2. banucum güzeeel yorumun için teşekkür ediyor biz de senii öpüyoruzz:)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Bahar,

    Tarifinizi uyguladım.Ancak hamurum çok cıvıktı.Bu nedenle biraz daha un kattım.Sonuç ise pişince güzel oldu ama sizin burdaki resimlerinizdekine benzemedi.Daha çok poğaça havasında oldu benimki..Acaba hamur cıvık mı
    olmalı mıydı?Ama bu sefer şekil vermekte zolanacaktım..Yardımcı olursan sevinirim..

    YanıtlaSil
  4. yurdanur;hamurun cıvık olmasının sebebini anlayamadım..biz tam bu ölçülerde gayet toparlanmış bi hamur elde ettik.yalnız yaparken yoğurucu kullandık.bu bi etken olabilir.piştikten sonra yumuşacık olduğunu söyleyemem.poğaça kıvamında,o tipte bir şey zaten:)bence un katman yerinde olmuş.

    YanıtlaSil