13 Eylül 2010 Pazartesi

Fırında İrmik Helvası

Helvanın bir balık yemekleriyle bir de cenaze törenleriyle özdeşleştirilmesine bir türlü içimiz sinmez.
Bizim için un helvsası ya da irmik çok da fark etmez. Hepsine bayılırız. (Bahar der k; irmiğin yeri ayrıdır)
 Recep Usta'ya dahi sadece onca yemeğin sonunda gelen dondurmalı helva için gittiğimize dair rivayetler de mevcuttur.Netice de helva yapmak ve yemek için her zaman bir bahanemiz vardır.
Helvanın püf noktası; ister un ister irmik olsun tereyağında uzun uzun sabırla kavrulmasıdır. Annemin Konyalı Teyzeleri'nin türlü türlü cenazelerde pişirdiğine şahit olduğumuz helvaları nasıl bu kadar uzun süre ve nasıl bir kol gücüyle karıştırdıklarına hep hayret etmişizdir.
Bahar'ın iş yerini karıştırırken bulmuş olduğu Gaggenau Yemek Kitabı'nda rastladığı bu tarif ise;  helvayı fırında  kavurarak bir yerde bu hummalı karıştırma süresini kısaltmakta ve zaman kazandırmakta. Biz denedik ve beğendik sizlere de tavsiye ederiz.
P1150124


Malzemeler
 250 gr irmik
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (tarifteki 4 yemek kaşığının yarısını kullandık)
75 gr tereyağı(3yemek kaşığı)
1 su bardağı toz şeker(biz iki parmak eksik koyduk)

Yapılışı

(Tariften farklı olarak tepsinin yüzeyini hafifçe yağladık. )
1-)Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırına, tepsiye yaydığınız irmikleri ekleyin.
5 dakika kavurun.
2-)Daha sonra fırını açarak dolmalık fıstıkları da ekleyin.
15-20 dakika pişirmeye devam edin.
(Bu süre içerisinde arada fırını açıp tepsidekileri karıştırın)
3-)Fırının derecesini 160 dereceye düşürün.
4-)Fırındakiler pişmeye devam ederken, ocakta aynı anda eklediğimiz süt, toz şeker ve tereyağını ısıtın.
5-)Şeker eridğinde, fırından çıkarttığımız irmiklerin üzerine sütlü karışımı ekleyin ve iyice karıştırın.
6-)Helvayı sütün tümünü çekene kadar tekrar fırında pişirin.
7-)Fırından çıkan helvayı karıştırıp, üzerini bezle örterek 20 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.

Afiyet olsun!


3 yorum:

  1. ayy hemen yapıyım bu versiyonunu:) ya d ayapmıyım rejimdeyiz:) o değil de ben lise yıllaırmızın vazgeçilmezi muzlu milföy tarifini bekliyorumm ..:) didem ben

    YanıtlaSil
  2. kesin yap çok lezzetli boşver bence diyeti:)
    önerinizi dikkate alıp, o tarifi de en kısa süre de yayınlayacağız:)

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar süt konması gerektiği yok malzemelerde.

    YanıtlaSil