30 Eylül 2010 Perşembe

Pizza Napoliten!

P1150135
Kız arkadaşlarımızla 3 yıldır devam ettirdiğimiz bir "paralı gün"ümüz var. Son yılına "eşlerin" de ağırlıklı olarak katıldığı ve cumartesi öğle saatlerinde yaptığımız, süslenip, püslenip gittiğimiz, bu annelere özenti toplantılarında bolca yiyip, dedikodu yaptığımızı söylememe sanırım gerek yok. Eylül ayında ise sıra bizdeydi. Bahar Hanım cumartesileri de yoğun bir şekilde çalıştığından, günümüzün önce pazar gününe alınmasına karar verildi. Sonra da "madem pazar yapıyoruz, kahvaltıya gelsinler, değişiklik olsun" denildi.Ve beklenen gün geldi.  Mutfakta2kisi olarak, normal kahvaltılıkların yanına çeşitli tatlılar ve tuzlular yapmayı, ayrıca farklı sürprizler de hazırlayarak kahvaltı sonrası çay saatine geçiş olmasını planlamıştık lakin cumartesi ancak akşam 9'da mutfağa girdiğimizde, her zamankinin aksine ne pişireceğimize dair en ufak bir fikrimiz olmadığı gibi, halimiz de yoktu. Teyzem Bahçeli kanadından bize destek olarak, hemen bir börek açtı. Annem havuçlu kekin hem kolay hem de lezzetli olduğu kanaatiyle bu konuda destek verdi. Bahar cevizli acıyı hazırladı. Ben klasikleşmiş kurabiyelerimizden pişirdim. Sütlü patatesin kahvaltıda da beğenileceğini düşündük, babamdan "mıhlama" pişirme sözü aldık, kahvaltıda mutlaka et arayan Efe için sucukta karar kıldık ve böylece çeşitlerimiz yavaş yavaş artmaya, kafamızda bir şeyler oluşmaya başladı. Ama hala bir şeylerin eksik olduğunu düşünüyor ve Bahar'la birbirimize soran gözlerle bakıyorduk ki Pizza yapmaya karar verdik. O anda annem karışan mutfağa, geç saate bakıp yorulmuş da olsa, fısıldaşmalarımıza kulak misafiri oldu ve "tamam hadi anladım pizza da yapılacak" deyiverdi.
Annemin zamanında Filamingo pastanesinde oturuken, açıkta yapılan pizzayı gözlemleyerek kendi kendine geliştirdiği bir pizza tarifi daha vardır. Ancak bu tarif yine Annem'in sıkı bir takipçisi olduğu Arman Kırım'dan.
Biz üzerine rokalar da serptik, evde olsaydı jalapeno biberlerinden de ekleyecektik, zira pizzaya çok yakıştığını düşünmekteyiz. Deneyin ve evde pizza yapmanın keyfine varın. Afiyet Olsun!

P1150143
Malzemeler:
Hamur için:
2bardak un
3/4bardak+2çorba kaşığı ılıkça su
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı Dr.oetker instant kuru maya

Sos için:
2-3 adet orta boy domates
1 çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru kekik
tuz
çekilmiş biber
Üzerine:
125 gr dil peyniri

Yapılışı:

1. Hamur malzemelerinin tümünü büyükçe bir cam kâsede kaşıkla iyice karıştırın. Hamuru unlanmış bir yüzeyde ellerinizle yoğurun Üzerine streç film örtün. Sıcak bir yerde yarım ila bir saatte kabarır. İlk hacminin iki misli hacme ulaşınca kabarmış demektir.

2. Sos için domatesleri  rendeleyin.İçerisine diğer tüm malzemeleri en son baharatlar olacak şekilde katıp pişirin.Soğumaya bırakın.

3. Hamur kabarınca öncelikli olarak düz bir zeminde altına un serperek merdaneyle açın.Daha sonra hamuru yağlanmış pizza tepsinizin üzerine yayın.

4.Hamuru tepsiye yaydıktan sonra üzerine sosun yarısını bir fırça yardımıyla sürün. 200 derece ısıtılmış fırında 7dk boyunca pişirin.Bu ilk 7 dakikada fırının tabanına yakın bir seviyede pişirmelisiniz.Arman Bey'in pişirme şekli daha değişik.Biz ilk denememizde onun dediği gibi pişirdik.fakat 2. denememizde burada anlattığım gibi pişirdik.Bir fark olduğunu söyleyemeyeceğim.

5.7 dk piştikten sonra üzerine kalan sosu sürün ve dil peynirlerini üzerine yayın.Kullanmanız gereken peynir 125 gram dil peyniri. Çünkü mozzarella sonucuna en yakın sonucu dil peyniriyle alabiliyormuşsunuz. Yalnız dil peynirini rendelemeyip, bıçakla tavla zarından biraz da büyük keseceksiniz. bu defa tepsiyi tavana yakın bir seviyeye yerleştirin ve peynirlerin erimesini bekleyin.

8 yorum:

  1. kızlar süper lezzetli görünüyor elinize sağlık! en yakın zamanda denicem :)

    YanıtlaSil
  2. müthişti müthiş...
    bu kızlar bir harika...
    parmaklarımızı da yedik...
    hatta o gün başka bir şey yemedik...
    tekrar ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler candancımm seninle yarışamayızz:)

    YanıtlaSil
  4. merhaba, pizza tarifinizi denedim ancak hamuru tutturamadım "4/3 bardak+2çorba kaşığı ılıkça su" demişsiniz, çok sıvı bi hamur oldu açılmadı bile ben mi yanlış anladım acaba? internneti çoğu pizza tarifini denedim ancak hamuru bir türlü tutturamıyorum.

    YanıtlaSil
  5. adsız,
    evet aynen öyle 4/3 su bardağı+2 çorba kaşığı ılıkça su.acaba bardağın mı büyük??

    YanıtlaSil
  6. tekrar merhaba, galiba yazarken ufak bir yanlışlık yapmışsınız, üç bölü dört (3/4) yerine dört bölü üç (4/3) yazmışsınız, tarifte yazdıgınız gibi 4/3 oldugunda bir bardaktan fazla su ve ayrıyetten 2 corba kaşıgı oluyor ve hamur gercekten çok sıvı oluyor. ben sonradan kafama göre biraz daha un ekledim, hamur kolay açılmadı yapış yapış oldu ama pizza gercekten güzel oldu :) teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. çok doğrusunuz!!!hata için özürdileriz.3/4 doğrudur!

    YanıtlaSil