14 Ekim 2010 Perşembe

Bezeli vişneli tartlar.("Hoş" bir tatlı)

IMG_7523

İşten eve erken dönünce evde olmanın tadını çıkarmak gereklidir.Yani evde olmanın hakkını vermek..Bu aralar işten güçten,yorgunluklardan ihmal ediyoruz,farkındayız.Ama bugün gönlünüzü almaya,gözünüzü şenlendirmeye geldik.
IMG_7508
IMG_7511
Bugün bir tatlı tarifiyle karşınızdayız.Bu tarifin özelliklerinden biri çoook sevdiğimiz,evimizde bir altın madeni gibi baş köşemizde duran Mutfak dergilerinden olması.Hafif olması,gözleri şenlendirmesi,yenilmeyip yanında yatılası olması da var tabii..Eğer siz de bazen sırf şov peşindeyseniz bu tarifi kesinlikle tavsiye ediyoruz.Davetlerinize inanılmaz bir hoşluk katacağına eminiz.Tatlıyı yaparken böylesine görüntüsü güzel olan bir tatlının bir beyefendi tarafından bir hanımefendiye yapılmasınında oldukça cezbedici olabileceğini düşündüm.Böylesine hoş bir tatlıya hiçbir bayanın hayır diyemeyeceğine eminim. Haklısınız kolay değil.Ama ortaya çıkacak neticeler,ve sizin vermiş olduğunuz uğraş herşeye değer..Belki ilk deneme için fazla ayrıntılı gelebilir.Fakat denemeye değer:)Bu yüzden beyler için tarfilerimizin her birini onların da anlayabileceği dilden yazmaya gayret göstereceğiz..Neticede tarifi tamı tamına uyguladığınızda hiç bir sıkıntıyla karşılaşmayacağınıza emin olabilirsiniz..
IMG_7516
Gelelim Tarife...
Malzemeler:(6 parça için)
Hamur için
1 adet yumurta
100gr margarin
70gr toz şeker (4,5 yemek kaşığı)
bir tutam tuz
150 gr un(1 su bardağı tepeleme)
Sos için:
150ml vişne suyu(2 çay bardağı)
15gr mısır nişastası(2silme yemek kaşığı)
300 gr vişne
Yapılışı:
*Öncelikli olarak yapmanız gereken işlem hamuru hazırlamak..
*Bunun için 1 yumurtanın sarısını ayırın.(beyazını atmayın daha sonra üzeri için kullanacaksınız)
*Yumurtanın sarısını,margarini,1 tutam tuz ve 50 gr şekerle karıştırın.(kalan 20gr şekeri üzerindeki beze yapımında kullanacaksınız.)
*Yavaş yavaş unu ilave edip yoğurun. 1-1,5 saat buzdolabında dinlendirin.
IMG_7520

Dolapta hamur dinlenirken..Sosu hazırlayın..
Şöyleki;biz dondurulmuş vişne kullandık.Vişneleri çekirdekleri çıkmış bir şekilde dondurmuşuz..( farkedince çok sevindim)
*Donmuş haldeki vişnelerin üzerine tam 2 çay bardağı su ilave edin.
*Üzerlerine 1,5 çorba kaşığı şeker ilave etmeyi de unutmayın ki hafifçe tatlansın..(dilerseniz daha fazla)
*Tam kaynamaya yaklaşırken içerisindeki vişne tanelerini süzgeçli bir kaşık yardımıyla kenara ayırın.(vişneler dağılmasın iri kalsın diye.)
*Bir yandan da nişastayı 2 yemek kaşığı suyun içerisinde eritin.
*Nişastalı karışımı vişne suyunun içerisine karıştırarak ekleyin.Koyulaşmaya başlayınca bir taşım daha kaynatıp altını kapatın.
*Soğuyunca içerisine vişne tanelerini de ekleyip kenara alın.
*Hamur dinlendiğinde minik tart kalıplarınızın tabanını ve kenarlarını yağlayıp unlayın.
*Hamuru 6 eşit parçaya bölün.
*Altına un serptiğiniz bir zeminde kalıplarınızın büyüklüğünden daha büyük yuvarlaklar açın.
*Kalıpların üzerine hamuru yorgan gibi serip,elinizle hafifçe bastırarak yerleştirin.
*Kenarlardan sarkan hamurları bıçakla kesin.
**Hamurun tabanına çatalla delikler açın ki pişerken kabarıp,çatlamasınlar..
Önceden ısıtılmış 175 derece foronda 15-20 dk pişirin.Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın.Tamamen soğuduklarından emin olduğunuzda kalıplardan çıkarın.
*Soğuyan tartları fırına dayanıklı bir kaba dizip üzerlerine vişneli soslarını paylaştırın.
*Diğer tarafta yumurtanın beyazını kalan 20 gr şekerle katılaşıncaya kadar çırpın.
*Hazırladığınız yumurta karını vişnelerin üzerine bölüştürün.
Önceden ısıtılmış 250 derece fırının üst rafında 1 dk kızartın.
üzerlerine pudra şekeri serpip servis edin..
IMG_7527
Ben ılıkken yediğimde inanılmaz lezzetliydi.Haberiniz olsun..ee bir de Afiyet bal şeker olsun..Fotoğraflar çok oldu kusura bakmayın..


5 yorum:

  1. fotografların çok olması daha da güzel olmuş bence:)
    istek yapabiliyo muyuz?
    ben cheesecake tarifi isteyebilir miyim?
    şımarıklık mı olur:)

    YanıtlaSil
  2. tarif ve fotoğraflar harika. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. minee çikolatalıdan sonra yeni cheescake denemelerimiz de olacak!

    zencefil teşekkür ederizz:)

    YanıtlaSil
  4. Dün bu tartı yaptım ben de :) Ama markette vişne bulamadığım için böğürtlen kullandım, şekerini de biraz az koymuşum, sanıyorum o sebepten, sosu biraz ağır oldu. Bir de bi dahaki sefere krem şanti kullanmaya karar verdim beze yerine.Ama hamuru çok güzel, görüntüsü de süper! Elinize sağlık ve teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. rica ederiiz..:)afiyet bal şeker olsun!!

    YanıtlaSil