Bugüne kadar bir çok cheescake denememiz olmuştu. Ama daha ince cheescakelere nispeten biraz daha kalın ve yoğun çikolatalı bir tarif denemek de hep aklımızın bir köşesindeydi. Evdeki bir çok tarifi ve yemek kitabını incelediğimizde, tariflerdeki çikolata miktarı ve labne ölçüsü açıkçası gözümüzü korkuttu ve elimiz bir türlü bu tarifleri pişirmeye yanaşmadı. Çünkü bir tarif istemediğimiz gibi olduğunda yaşadığımız hayal kırıklığına bir de onlarca çikolatanın ziyan olması eklenince hüzün daha büyük oluyordu sanki:) Diğer taraftan yabancı kaynaklarda ,türkçe karşılığı "krem peyniri" olan malzemenin labnenin muadili olmayacağını da bildiğimizden, bu tariflere de çok sıcak bakmadık.
Kendimizce yaptığımız eleme neticesinde, akla en yatkın olan tarifi seçip pişirmeye koyulduk. Tarifte yaptığımız ilk değişiklik, çikolatalı bisküvi yerine sade kullanmak oldu. Cheescakeimiz pişip de tadına baktığımızda bu konuda doğru bir karar verdiğimizi düşündük, çünkü bu kadar yoğun bir kakao ve çikolata tadını, sade bir tabanın, çikolatalı bir tabana nispeten daha kolay dengeleyebildiğini gördük.
Pişen cheescakeimizin hafifçe çökmesi bizi biraz üzse de, moralimizi bozmadık. Tarifte yaptığımız ikinci değişiklik ise, üzerine kakao yerine pudra şekeri serpmek oldu. Ayrıca sade bir dondurma veya çilek püresiyle de ikram edilebiliceğini düşünüyoruz.
Pişirmesi ve bir süre buz dolabında bekledikten sonra yenilebilmesini göze alın çünkü bu lezzeti tatmak için hepsine değer. Özellikle starbucks'daki browniecheescake severler, kesinlikle bayılacaktır.
Afiyet olsun.
(Bu tarif Gamze Bursa'nın 425 g isimli kitabındaki tariften esinlenerek hazırlanmıştır.)
Malzemeler
2 paket kakolu bisküvi(evde sade petibör bisküvi olduğundan biz kakaolu kullanmadık)
75 gr margarin( tarifi yaparken ölçüye sadık kalsak da, tercihe göre + bir yemek kaşığı daha konabilir)
3 paket labne peyniri (paketi 200 gr)
240 g bitter çikolata (ülkerin diktörtgen 80 grlık bitterini kullandık)
1 su bardağı toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz
3/4 su bardağı krema
3 çorba kaşığı kakao+ dilerseniz üzerine serpmek için de kakao
1 paket vanilya (tarifin aslında isteğe bağlı olarak vanilya aroması öneriliyordu, ama yumurta kokmaması açısından biz bir paket vanilya ekledik)
3 yumurta
24 cm klipsli tart kalıbı
Yapılışı
Bisküvileri evinizde mevcutsa blenderdan geçirin. Yoksa elinizde kırarak, kum tanesi kıvamına getirin.
Erttiğiniz margarinle, bisküvileri karıştırın ve tart kalıbına bastırarak yayın.
Çikolatalar benmari usulü eritin.(bir tencerede kaynattığınız suyun üzerine, tencerenin çapından daha büyük bir cam kabı oturtarak, buharında çikolataları eritin, suyla temas ettirmeyin.)
Labne peynirlerini kısa bir süre mikserle çırpın.
Şeker ve tuzu ekledikten sonra, krema , kakao, 1 paket vanilya ve eritilmiş çikolatayı da karıştırın. (Eritilmiş çikolatanın sıcak olmamasına dikkat edin, sıcak olduğu takdirde karışım kesilebilir)
Tek tek yumurtaları ekleyin ve bir süre daha çırpın.
Karışımı bisküvilerden oluşan tabanın üzerine dökün.
180 derece fırında kenarları katı ortası yumuşak olana kadar pişirin
Dip notlar:
*Kitapta pişirme süresi 45 dakika olarak belirlenmiş ancak biz 1 saatin sonunda halen oldukça cıvık bir kıvama sahip cheesecakeimizi bir 15 dakika daha pişirdik. Bu yüzden pişirme süresi fırınınıza göre farklı olacaktır. Ama ne olursa olsun en azından ilk 40 dakika fırının kapağını açmayın.
*24 cm lik kabı ağzına kadar dolduran karışımın hepsini ekleyemedik.
*Soğumaya bıraktığımızda çok olmasa da bir çökme oldu. Bunda pişti pişmedi kontrollerimiz de etkiliydi. Ama pişerken kabaran cheescakein , piştikten sonra çökmesi ve ufak çatlaklar bu tarifte kaçınılmaz, moralinizi bozmayın.
*Bir gün dinlendikten sonra yendiğinde kesinlikle kıvamı oturmuş ve daha lezzetli olacaktır.
tek bir yorum getirdi beni bu bloga "muhtekalade!" bu ne muzur bir ifadedir! iyi ki görmüşüm iyi bloga yönlenmişim, burası da harika bir blog! tarifleri çok sevdim...
YanıtlaSilKızlar harikasınız ne diyeyim:)..Blogunuza bayıldım; resimler, tarifler farklı ve çok güzel.
YanıtlaSilCheesecake meşakkatli iştir ama siz çok iyi üstesinden gelmişsiniz..Şimdi o dilimin yanıbaşımda olmasını nasıl isterdim:).
Ben de sizi linklerime ekliyorum hemen.
Sevgiler:)
aslı
güzeel yorumlar için çook teşekkür ederizz:)
YanıtlaSil