22 Ağustos 2010 Pazar

Domatesin hakkını vermek lazım.

Bizim evde çorba içilmeden bir akşam yemeği yendiğini söyleyemem. Evet biz kesinlikle çorbacı bir aileyiz. Annemin menüsü ise patatesten kerevize, yoğurtlu çorbadan tarhanaya oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Ama mevsim domates mevsimiyse, hepimizin favorisi kesinlikle domates çorbasıdır.Yıllar yıllar boyunca içine kaşar da atarak, sofrada türlü mücadele örnekleri sergilesek de , son senelerde tercihimiz kaşar yerine krutondur*. Bu çorba evimizde her piştiğinde ve akşam babam bu çorbadan bir kaşık alıp, mest olduğunda, ilk önce “bu çorbayı kim yaptı” diye sorar. Bahar ya da benim yapmadığımız kesindir ama sanırım babam eve meşhur bir şefin uğrayıp uğramadığını merak ediyor olabilir(?!) Babamın bu sorusuna Annem tüm nezaketi ve alçak gönüllülüğü ile her seferinde aynı yanıtı vererek “ben yaptım” der. Hemen akabinde Babam, Annem tarafından yapılmış ve hayran kaldığı her yemeğin ardından söylediği şu cümleyi kurar “Çocukar Anneniz bu işi biliyor” . Evet tüm bunlar evimizde değişmeyen bir ritüeldir.
P1150029
Bu tarifimiz de yine annemin yemek defterinden. Annem de bu tarifi yine bir çok tarifte olduğu gibi Anneanem’den öğrenmiş. Anneannem domatesleri rendelemeyi tercih ederken, annem kabukları ile birlikte bir bütün halinde pişirip, daha sonra blenderdan geçiriyor.
Malzemeler.
1.5 Yemek Kaşığı tereyağı
1.5 çay bardağı un
4-5 Adet Domates( tercihen yumuşamış olanlar)
(Eğer domatesler açık renkli ise, mevsimi değilse, bir yemek kaşığı salça da eklenebilir, Annem fazla salçanın, çorbanın tadını bozduğunu söylüyor.)
1ltye yakın su.(tercih edilecek kıvama göre arttırılabilir)
1.5 tatlı kaşığı tuz ( tuz sevmeyen bir aileyizdir.)
Kekik-Karabiber-Nane
P1150034 (2)
YAPILIŞI
(Tarifi bire bir Annem’in evde kendi yazısı ile, kendi tariflerini bizim için tekrar yazdığı defterden, hiç değiştirmeden ekliyorum)
1-)Yağ eritilir. Un tereyağıyla kavrulur.(Un koktu mu diye ev ahalisine sorulur.)
PÜF 1: Un kavrulduktan sonra tencere ateşten alınır, biraz bekletilir, daha sonra domatesler eklenir.(Kabukları ile kuşbaşı olarak doğranmış)
2-)Kısık ateşte arada karıştırarak domateslerin kokusu gelene kadar pişirilir.
Su ilave edilir.Kapağı kapatılır.
PARDON!Tuz da eklenir (Annem burada tuzu koymayı söylemediğinden kırmızı kalemle Pardon eklemesi yapmış)
PÜF 2: Tencerinin kapağını kapattıktan sonra mutfaktan ayrılma.Çorba her an taşabilir. Ara sıra kapağı kaldır. Kaynamaya yakın kapağı aç.
3-)Çorba 25-30 dakika civarı kaynatılır.(Önemli nokta domateslerin pişmesi)
4-)Çorba soğuduktan sonra blenderdan geçirilir
5-)Karabiber, nane ve kekikle çorba tatlandırılır.
6-)İçmeden önce 5 dakika kaynatılır.
Afiyet olsun!

Kruton*:ekmek parçaları
Evdeki her çeşit bayat ekmeği, üzerine hafifçe zeytinyağı gezdirerek, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinde kızartıyoruz. Salatalar ve çorbalar için ideal!

6 yorum:

  1. fotoğrafları öperim, sizi de :))

    YanıtlaSil
  2. ben bu tarifi geçen gün yaptım,biraz zor geldi başında bekle falan,uzun sürüyo..ama tadı nefis oldu,kociş bayıldı.Daha uzun vaktim olduğunda hep yapıcam söz:)

    YanıtlaSil
  3. hera, basak; teşekkür ederizz.
    uyduruk prenses; ellerine sağlık, birinin yapıp beğenmesi çok güzeel:)

    YanıtlaSil
  4. Az önce eve geldim yemeğe oturduk, kardeşim domates çorbası yapmış. Bir kaşık aldım, inanılmaz lezzetli, muhteşem. Nasıl yaptın bunu dedim; bloglardan bulmuş tarifi, mutfakta iki kişi mi oyle birşeymiş :) O kadar güzel olmuş ki çorba üç tabak içtim. Krutonların üstüne biraz parmesanla da çok güzel oldu. Hastasıyız blogun :)

    YanıtlaSil
  5. onur bu ne güzel yorum:) afiyet olsun, bizi izlemeye devam edin:))

    YanıtlaSil