26 Aralık 2010 Pazar

Tavada Kızartılmış Piliç But.

Dün benim için yılbaşı hediyelerini aldığım, Bahar içinse çekimlerden çekimlere koştuğu yoğun bir gündü. Ve akşam bir yılbaşı konserine katıldıktan sonra oradan da bir arkadaşımızın doğum günü için fasıla gittik ve bir de hoks'da çılgınlar gibi dansedip, sabahın köründe bir doğum çekimi için Bahar'ı evden uğurladık.
Hafta içi Annemler'in gümüşçü olarak katıldığı, Hacettepe Üniversitesi'ndeki kermese, biz de cupcake ve yılbaşı kurabiyelerimizle iştirak ettiğimizden ve zamanımızın büyük bir bölümünü de onun hazırlıklaryla geçirdiğimizden, blog için herhangi bir deneme yapma fırsatımız olmadığı gibi, araştırma da yapamadık. E bir de yukarıda bahsettiğim yoğun haftasonunu da yaşayınca, kafamızda bugün ne yapsak sorusu oluşamayacak kadar yorgunduk.

Ama herkes ne kadar yorgun olursa olsun, bu evimizde basit ya da zor ama mutlaka bir şeyler pişeceği gerçeğini de değiştirmezdi.

Sabahın ilerleyen saatlerinde, Annem bir yandan  mükemmel bir aşure pişirirken, ben blogumuzda onu yayınlama planları yapıyordum ve babam da o esnada çılgınlar gibi nar ayıklıyor, halamsa pancar turşusu hazırlıyordu.

Sonra Annem dolaptaki, tavuk butlarından bir yemek yapmamı rica edince, ben de yemek kitaplarını karıştırmaya başladım ve Annemin hem Bahar'a, hem de bana çeyiz(!) niyetine aldığı (evet annem tabak çanak değil yemek kitabı alır bize çeyiz olarak) Eyüp Kemal Sevinç'in Sonsuz Türk Mutfağı kitabında malzemeye uygun bir tarif bulunca da heyecanla pişirmeye başladım. (Bahar Eyüp Kemal Sevinç'i trt'deki bir yemek programından takip ederdi ve Annem de Arman Kırım'ın tavsiyesi üzerine bu kitabı yeni yılda bize hediye etmişti.) O esnada Bahar'da doğum çekiminden dönüp bana katıldı ve çok çok kısa bir sürede, ortaya bu kadar şık bir şey çıkınca bir de gerçekten lezzetli de olunca sizlerle de paylaşmak istedik. Her zaman söylediğimiz gibi; deneyin ve parmaklarınızı yiyin!
IMG_8989

Malzemeler
(Tarif bir nebze modifiye edilmiştir)

4 adet piliç but
ve tavukları kızartmak için ½ çay bardağı ayçiçek yağı
Pilav için
1 adet orta boy soğan
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
½ çay bardağı süt
1.5 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağ
Sos için
3-4 siyah zeytin
Bir adet ortaboy domates
Bir adet limonun kabukları (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
Üzerini süslemek için 1 adet pırasa


Yapılışı
Öncelikle piliç budunun , iç kemiğini bıçakla ayırın, butları tuzlayın.

Tereyağında ufak şekilde doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun, ardından pirinci ekleyin, tuz atın.( Tarifin bu kısmında haşlanmış pirinç öneriliyordu, ama haşlanmış pirincin lapa bir kıvamı olacağını düşünerek biz haşlamadan klasik bir pilav yapar gibi pişirdik)

Pirinci de bir süre kavurduktan sonra sütü ve suyu da ekleyerek yine klasik bir şekilde pilav pişirir gibi, önce yüksek ateşte, daha sonra ise kısık olarak 15 dakika civarı pişirin. Suyunu tamamen çekmeden rendelenmiş kaşar peynirini de ekleyin.

Piliç butlarını ayçiçek yağında kızartın.

Eritilmiş tereyağında, küp küp doğranmış domatesleri soteleyin ve sırasıyla, zeytinleri, fesleğeni ve limon rendesini de ekleyin.

En alta pirinç pilavını, ortasına tavuğu ve üzerine de domatesli karışımı koyarak servis yapın.

Üzerini süslemek için, pırasa saplarını ayıkladıktan sonra, uzun şeritler halinde, ince ince kesip, kızgın yağda kızartın. Kızartılan pırasalar kolayca kıvrılarak, yemeğinizi güzel bir şekilde süslesin.

Yemek ile ilgili tespitlerimize gelince; domatesli sos harikaydı.Domatesle zeytin ve limon birleşince harika oldu. Tarifin orjinalinde taze fesleğen kullanılmıştı ama biz yazın kuruttuğumuz fesleğenleri kullandık, çok da güzel oldu.
Soğanlı pilav çok çok hoşumuza gitti ve annemden domatesli pilavı soğanlı yapma sözü aldık.
Domatesli sosu, sarmısak da ekleyerek makarnalar içinde kullanmaya karar verdik.
Pırasayı ince ince şertiler halinde doğramak göründüğünden çok daha kolay ve farklı yemekleri de süslemek için ideal.
Ve her ne kadar anlatması uzun sürsede biz bu yemeği çok kısa bir sürede yaptık.
Netice de biz bu yemeği sevdik.
Afiyet olsun.
IMG_9005

2 yorum:

  1. kesinlikle çok pratik bir tarif ve sunuma bayıldım! böyle tatları, sunumları seviyorum...

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkürler, üzerinde çok uğraşılmış gibi duran ama oldukça basit sunumlar bizim de favorimiz:)

    YanıtlaSil